Składniki:
- 500g makaronu (tagiatelle, świderki, na spaghetti) - wedle preferencji
- pęczek zielonych szparagów
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 20g masła (najlepiej klarowanego)
- 3-4 łyżki oliwy
Przyprawy (według uznania):
- sól, pieprz
- oregano
- chili
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania szparagów, odrywamy również ich końce i kroimy na mniejsze kawałki po ok. 4cm. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron, jak tylko zacznie wrzeć gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po obraniu szparagów wrzucamy ich główki do garnka i gotujemy ok. 2 minuty natomiast łodygi w osobnym garnku przez 6-7 minut. Następnie płuczemy i kroimy pomidorki koktajlowe na pół, wrzucamy je na patelnię, dodajemy sprasowany czosnek, chili, sól, pieprz, oregano, masło i smażymy przez około minutę, półtorej. Uważajcie na czosnek (nie smażcie za długo bo będzie gorzki). Na koniec na patelnię możemy dodać odcedzony makaron (opcjonalnie) lub wyłożyć makaron i szparagi na talerz i łyżką polać całość sosem wraz z pomidorkami. Gotowe !
Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Pochwalcie się w komentarzu jak Wam poszło. Najlepsze prace odpowiednio nagrodzimy :)