3 przepisy na domowe lody 0
3 Przepisy na domowe lody

W tych czasach niewiele osób robi w domu domowymi sposobami lody. Nie wszyscy również wiedzą jak je zrobić, a sprawa wcale nie jest taka skomplikowana jakby się mogło wydawać. Dzisiaj przybliżymy wam bardziej ten temat i pokażemy 3 szybkie, proste i tanie sposoby na domowe lody. Zaczynajmy :)

 

Sposób I (lody z sosem truskawkowym):

Składniki:

  1. Na lody:
  • 500ml mleka
  • 7-8 żółtek
  • 150 g cukru
  • szklanka śmietanki (najbardziej gęstej) 

    2. Sos truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • łyżka cukru
  • (opcjonalnie) syrop truskawkowy 

Przygotowanie:

Lody: W misce ucieramy żółtka z cukrem i wstawiamy na garnek z wrzącą wodą. Następnie podgrzewamy mleko i bardzo wolno wlewamy do żółtek cały czas mieszając naszą masę. Jak tylko masa zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka, jeszcze chwilę ucieramy aż do wystygnięcia i odstawiamy na parę chwil. W tym momencie ubijamy kremówkę i łączymy z odstawioną masą mleczno-jajeczną. Teraz całość przelewamy do pojemnika lub rozdzielamy na porcję (według upodobań) i zamrażamy. Do lodów można również dodać nasze ulubione dodatki typu rodzynki, owoce czy orzechy. 

Sos truskawkowy: Myjemy i szypułkujemy truskawki, wrzucamy do garnka i podgrzewamy na gazie (można delikatnie podlać je wodą). Po chwili gotowania dodajemy cukier oraz syrop i gotujemy do momentu aż owoce się nie rozpadną. Jeżeli chcemy bardziej płynny sos możemy po 7 minutach gotowania rozdrobnić je w blenderze. 

 

Sposób II:

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego
  • 500-600 g śmietanki 36%

Przygotowanie:

Przed zabraniem się do pracy, wstawmy śmietankę na 30-40 minut do zamrażarki lub na 1h/1,5h do lodówki aby dobrze ją schłodzić. Do miksera wrzucamy naszą śmietankę i ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy wlewamy bardzo powoli (tak jak w I sposobie) mleko skondensowane i mieszamy łopatką. Wszystko przekładamy do dużego pojemnika lub dzielimy na kilka porcji przekładając masę do mniejszych foremek. Wstawiamy do zamrażarki i po ok. 2-3 godzinach możemy delektować się świetnym smakiem lodów. 

Możecie również do masy dodać płynny sos malinowy, truskawkowy lub inny w zależności od tego jaki wolicie. Wyjdą Wam wtedy lody o przeróżnych smakach :)

 

Sposób III (Sorbet truskawkowy):

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Od truskawek obrywamy szypułki, płuczemy je i osuszamy. Owoce kroimy na ćwiartki. Teraz wlewamy 1/3 soku z cytryny i zasypujemy całość cukrem. Odstawiamy wszystko na 30-40 min aż truskawki puszczą sok. Po tym czasie wstawiamy je do zamrażalnika na 2-3 godziny tak aby dobrze się zmroziły. Kiedy będą odpowiednio zmrożone miksujemy je blenderem na bardzo gładką masę bez jakichkolwiek grudek. Sorbet przekładamy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem (tak aby sok z truskawek nie wylał nam się podczas mrożenia) i wstawiamy całość z powrotem do zamrażarki na 5-6 godzin. Sorbet gotowy !

Możemy podawać go w pucharkach lub w miseczkach do lodów. Dodatkowo można rozpuścić czekoladę (mleczną lub gorzką) i polać całość podczas serwisu :) 

 

Tak oto zaprezentowaliśmy Wam dzisiaj 3 proste, szybkie i tanie sposoby na domowe lody. W każdym przepisie aby ułatwić sobie życie możecie użyć maszynki do lodów, zdecydowanie przyśpieszy to cały proces wykonania tych sposobów. Polecam również użycie porcjowacza tak aby wyszły nam idealne gałki lodów. 

Dziś królowały u nas Truskawki, a u Was ? Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzach (najciekawsze nagrodzimy).

 

Lista produktów:

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl