3 szybkie pomysły na przekąski z grilla 0
3 szybkie pomysły na przekąski z grilla

Chrupiąca grzanka, zdrowa sałatka czy tradycyjna, pieczona kiełbaska? Niekoniecznie... Z racji tego, że sezon letni w pełni to dzisiaj przedstawiamy Wam trzy oryginalne i szybkie pomysły na wyjątkowo pyszne przekąski prosto z grilla. Łatwe w przyrządzeniu a przede wszystkim smaczne przystawki zachwycą zapewne nawet najbardziej wymagającego smakosza. Także sam zobacz, przyrządź i ciesz się smakiem... 

 

 

Pierwsza propozycja: Szaszłyki z kurczakiem i papryką 

Składniki: 

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 400 g cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1  cebula
  • 4 łyżki oliwy 
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: 

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą i pieprzem. Dodać ulubione przyprawy ( np. kurkuma, oregano bądź kolendra) według uznania. Następnie wszystko polać oliwą i wymieszać. Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod sam koniec szaszłyki można polać sokiem z cytryny lub miodem dla lepszego smaku. 

Druga propozycja: Grillowane szparagi 

Składniki: 

  • szparagi
  • Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku 
  • Sól, pieprz
  • Sos sojowy 

Przygotowanie: 

Po umyciu szparag należy odłamać końcówki łodyg. Następnie przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy czosnek przeciśnięty przez praskę z oliwą z oliwek, sosem sojowym. Następnie nadziewamy szaszłyki na wykałaczki i smarujemy dokładnie wcześniej przygotowaną marynatą. Grillujemy je 8-10 minut z każdej stronie. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. 

Trzecia propozycja: Zapiekane pomidory z serem 

Składniki: 

  • 3 pomidory
  • Ser biały
  • Szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Po umyciu pomidorów należy odkroić ich górną część i wydrążyć wnętrze. Wykrojony środek pomidorów pokroić w kostkę i wymieszać z serem dodając jeszcze szczypiorek, czosnek, sól i pieprz. Następnie należy nafaszerować wydrążone pomidory i zawinąć je w folię aluminiową. Grillujemy 20 minut i gotowe. 

O to trzy nasze ulubione przekąski. Mamy nadzieję, że Wam też przypadną do gustu. Życzymy smacznego i poniżej przedstawiamy kilka gadżetów, które z pewnością będą pomocne  w tych zmaganiach kuchennych. 

Patelnia do grillowania: https://wnetrzarskie.pl/pl/p/Patelnia-do-grillowania-Smart-CLICK-26x26-cm/20765 

Ruszt do grillowania: https://wnetrzarskie.pl/pl/p/Ruszt-do-grillowania-PRIVILEGE/20778 

Pędzelek do grillowania: https://wnetrzarskie.pl/pl/p/Pedzelek-do-grillowania-PRIVILAGE/20775?preview=true 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl